Brokuł - jak uprawiać brokuły w ogrodzie? Kiedy siać i sadzić brokuły?

2023-06-01 10:50

Brokuły to popularne i zdrowe warzywo, można je z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogrodzie warzywnym. Uprawa brokułów w ogrodzie nie jest trudna. Podpowiadamy kiedy siać i sadzić brokuły i jak je pielęgnować.

Spis treści

  1. Co jest jadalne u brokuła?
  2. Podstawowe wymagania uprawowe brokuła
  3. Kiedy siać i sadzić brokuły? - produkcja rozsady i sadzenie do gruntu
  4. Kiedy zbiera się brokuły?
  5. Jak podlewać brokuły?
  6. Nawożenie brokułów
  7. Odchwaszczanie brokułów
  8. Choroby i szkodniki brokułów
  9. Jak przyrządzić brokuły?
  10. Odmiany brokuła
  11. Na co są zdrowe brokuły?

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw świata, wykazujące szereg korzystnych właściwości dla organizmu człowieka. W dodatku mają subtelny, delikatny smak i szerokie zastosowanie w kuchni. Warto uprawiać je w ogrodzie czy na działce właśnie dla korzyści prozdrowotnych oraz dla podniebienia. Jak uzyskać wysoki i zdrowy plon brokułów w przydomowym ogrodzie?

Co jest jadalne u brokuła?

Brokuł (łac. Brassica oleracea var. botrytis italica) to roślina jednoroczna. Jest smacznym i zdrowym i popularnym warzywem kapustnym, podobnym do kalafiora, od którego różni się silniejszym wzrostem, kształtem liści oraz kształtem i kolorem róży, która ma barwę zieloną bądź fioletową. Jadalna u brokuła jest zarówno róża główna, jak i róże boczne (wyrastające na bocznych pędach) oraz gruba, mięsista łodyga.

Podstawowe wymagania uprawowe brokuła

Stanowisko do uprawy brokułów powinno być słoneczne, osłonięte od wiatru.

Brokuł to warzywo klimatu chłodnego. Optymalna temperatura do wzrostu wynosi 15-17°C, maksymalna tolerowana 24°C. W nadmiernym cieple (a także przy przesuszeniu) dochodzi do drewnienia pędów oraz deformacji stożka wzrostu.

Brokuł ma duże potrzeby wodne, zwłaszcza w początkowym okresie uprawy i w fazie zawiązywania róż. Preferuje podłoża żyzne, próchniczne, umiarkowanie wilgotne o pH=6,0-7,2. Lepiej od kalafiora radzi sobie w słabszych, mniej próchnicznych podłożach. Wymagania pokarmowe są również spore (najwięcej potasu).

Brokuły można uprawiać w terminie wiosennym (jako przedplon), letnim bądź jesiennym (jako poplon). Nie należy uprawiać go na tym samym miejscu po innych warzywach kapustnych.

Brokuły
Autor: GettyImages Brokuły to warzywo cenne dla zdrowia, warto uprawiać je w przydomowym warzywniku

Kiedy siać i sadzić brokuły? - produkcja rozsady i sadzenie do gruntu

Brokuły najczęściej uprawia się z rozsady. Własne wyprodukowanie sadzonek na zbiór letni jest trudne, ale możliwe. Nasiona wysiewa się w lutym w donicach z żyznym podłożem umieszczonych w widnym, umiarkowanie ciepłym (15-18°C) pomieszczeniu. Sadzonki można także kupić, np. na targu.

Rozsadę brokułów do gruntu sadzi się od marca do czerwca. Okres wegetacyjny odmian wczesnych najczęściej wynosi 50-60 dni. Brokuły na zbiór jesienny wysiewa się w czerwcu, a rozsadę wysadza pod koniec lipca. Okres wegetacyjny w tym wypadku jest z reguły dłuższy (70-80 dni). Odpowiednio silna rozsada ma 4-6 liści właściwych (dwa pierwsze to liścienie). Prawidłowa rozstawa sadzenia wynosi 50x50 cm lub 40x60 cm. Roślin nie powinno się uprawiać po innych kapustnych. Dobrym przedplonem są dla nich nawozy zielone.

Młode brokuły w uprawie na zbiór letni mogą wymagać sporadycznego osłaniania biała włókniną (przy dużych ochłodzeniach).

Kiedy zbiera się brokuły?

Brokuły zbiera się po około dziesięciu tygodniach od posadzenia. Róże należy zbierać przed kwitnieniem. Jesienią brokuły trzeba zebrać zanim zaczną się przymrozki, które powodują sczernienie i zmarznięcie warzywa.

Jak podlewać brokuły?

Najważniejsze w uprawie brokuła jest regularne nawadnianie. Nie można dopuszczać do przesuszenia bryły korzeniowej. Brokuły nie lubią suszy, zawsze gdy długo nie padają deszcze i podłoże jest przesuszone roślinę należy podlać.

Nawożenie brokułów

Brokuły mają duże wymagania pokarmowe i dlatego dobrze uprawiać je w pierwszym roku po oborniku lub po zastosowaniu kompostu. Przed sadzeniem rozsady brokuła trzeba też zastosować nawozy mineralne.

  • Brokuły warto uprawiać w podłożu, na którym jesienią roku poprzedniego zastosowano obornik.
  • Nawóz azotowy stosuje się w trzech dawkach: przed posadzeniem, trzy i pięć tygodniu po posadzeniu.
  • Fosfor (superfostat potrójny) i potas (siarczan potasu) dodaje się jesienią i wiosną.
  • Ważne mikroelementy w uprawie brokułu to molibden i bor. Niedobór boru powoduje m.in. brązowienie pąków kwiatowych, molibdenu zaś objawia się zahamowaniem wiązania róż.

Odchwaszczanie brokułów

Inne ważne zabiegi w uprawie brokułów to regularne zwalczanie zachwaszczenia i płytkie spulchnianie ziemi.

Choroby i szkodniki brokułów

Choroby i szkodniki są takie same jak u innych kapustnych. Należy przeglądać rośliny w poszukiwaniu niepokojących objawów.

Brokuły w kuchni
Brokuły

Autor: GettyImages

Brokuły zawierają wiele witamin oraz soli mineralnych

Jak przyrządzić brokuły?

Brokuły można spożywać na surowo, po ugotowaniu, upieczeniu i blanszowaniu. Najpopularniejsza potrawa jest przyrządzana jak kalafior – to brokuł smażony na maśle i obtaczany bułką tartą. Poza tym jest to dobry dodatek do zup, sosów i kremów. Po rozdrobieniu brokuł można wykorzystać do pieczenia wegetariańskich kotletów.

Odmiany brokuła

  • 'Miranda' – odmiana wytwarza nietypową różę o fioletowej barwie
  • 'Limba' – to wczesna odmiana, która może plonować już w czerwcu
  • 'Cezar' – odmiana wytwarza zbite, duże, zielone róże z lekkim fioletowym odcieniem. Nie zawiązuje zbyt szybko pąków kwiatowych.

Na co są zdrowe brokuły?

Brokuł to warzywo cenne dla zdrowia. Zawierają wiele witamin, m.in. witaminę A, C, B1, B2, PP, a także sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor, chrom, magnez , potas). Poza tym brokuł zawiera beta-karoten. Podaje się, że brokuł ma właściwości antyrakowe.

Dzięki zawartości sulforafanu brokuł wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Dlatego regularne spożywanie warzywa spowalnia procesy starzenia komórek i ogranicza występowanie chorób nowotworowych. Inna cenna właściwość to łagodzenie objawów autyzmu.

Brokuły (oraz kiełki brokułów) mogą chronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, wzmacniają stawy, pomagają przy nadciśnieniu, a przy tym zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Brokuł ma niski indeks glikemiczny. Zawiera chrom, który bierze udział w regulowaniu poziomu cukru we krwi. To warzywo niskokaloryczne (100g zawiera tylko 35 kcal) i  dobry dodatek w diecie odchudzającej. Nie można jednak przesadzać z ilością, gdyż brokuł powoduje wzdęcia i gazy.

Nie przegap:

Brokuły - czy znasz ich zalety?

Pytanie 1 z 10
Jak inaczej nazywa się brokuły?
Brokuły
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają