Przetwory ze śliwek – nalewka, powidła, konfitury. Jak zrobić kompot ze śliwek?

2023-09-01 7:57

Przetwory ze śliwek warto przygotować samodzielnie. Powidła, dżemy, nalewki czy inne przetwory ze śliwek najlepiej robić we wrześniu, gdy śliwek na rynku jest w bród! Podpowiadamy, jakie śliwki są najlepsze na przetwory, jakie przetwory można zrobić ze śliwek i jak zrobić kompot ze śliwek.

Spis treści

  1. Najlepsze śliwki na przetwory
  2. Jakie przetwory można zrobić ze śliwek?
  3. Jak zrobić kompot ze śliwek?
  4. Do czego wykorzystać przetwory ze śliwek

Śliwki to jedne z najbardziej lubianych i najczęściej uprawianych w naszym kraju owoców sezonowych. Większość śliw uprawianych w Polsce, to drzewa o owocach deserowych, ale są też odmiany, których owoce nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory.

Najlepsze śliwki na przetwory

Do śliwek szczególnie polecanych na przetwory zaliczają się między innymi:

  • śliwki węgierki: Węgierka Zwykła, Węgierka Dąbrowicka, Węgierka Łowicka,
  • renklody – szczególnie przydatne na kompoty, np. Renkloda Ulena,
  • mirabelki – polecane głównie na kompoty, np. Mirabelka z Nancy,
  • inne odmiany śliwek, np. Emper, Kalipso, Cacanska Lepotica, Hanita, Amers, Stanley, Valor, Valjevka.

Jakie przetwory można zrobić ze śliwek?

Owoce śliw można wykorzystywać na wiele sposobów, gdyż doskonale nadają się na:

  • powidła (głównie śliwki węgierki),
  • marmolady,
  • dżemy,
  • musy,
  • kompoty (przede wszystkim renklody i mirabelki),
  • soki,
  • nalewki,
  • susze.

Przeczytaj też: Suszenie śliwek - jak ususzyć śliwki w domowych warunkach?

Śliwki znakomicie smakują także w wersji słodko-kwaśnej, zamarynowane w occie. Co ciekawe, owoce nadają się też do kwaszenia (głównie śliwki węgierki).

W zależności od upodobań, przetwory ze śliwek można wzbogacać różnymi dodatkami smakowymi. Pasują do nich między innymi goździki, cynamon, kardamon, ziele angielskie, imbir, kakao, miód, rodzynki oraz niektóre alkohole (np. rum, amaretto). Śliwki można też łączyć z innymi owocami, przyrządzając z nich marmolady śliwkowo-jabłkowe czy dżemy śliwkowo-jabłkowo-gruszkowe.

Przygotowując przetwory ze śliwek należy pamiętać, że owoce przeznaczone do przerobu muszą być zdrowe, jędrne i dojrzałe (ale nie przejrzałe). Śliwki z objawami chorób szybko się popsują, a niedojrzałe będą mniej aromatyczne, słabiej wybarwione i mniej słodkie. Owoce przed przetworzeniem trzeba dokładnie umyć i pozbawić pestek (chyba, że przepis stanowi inaczej), ale nie należy obierać ich ze skórki, bo miąższ łatwo się rozpada.

Jak zrobić kompot ze śliwek?

Do przygotowania kompotu ze śliwek w słoikach potrzebujemy: 3 kg śliwek, 1/2 kg cukru, 1,5 litra wody i kilka goździków.

Na początek trzeba dobrze umyć i wyparzyć słoiki. Śliwki należy dokładnie umyć, przebrać (do zrobienia kompotu wybieramy tylko zdrowe owoce), usunąć z nich pestki, a potem ułożyć dość ściśle w słoikach (od góry trzeba zostawić około 3 cm wolnego miejsca).

Przygotowujemy zalewę: do wody dodajemy cukier i goździki, mieszamy (aż cukier się rozpuści) i zagotowujemy. Ciepłą zalewą zalewamy śliwki - wszystkie owoce powinny być zakryte płynem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

Do czego wykorzystać przetwory ze śliwek

Słodkie przetwory ze śliwek (głównie powidła i dżemy), to znakomity dodatek do deserów, ciast, naleśników i kanapek. Powidła śliwkowe dobrze komponują się z pieczonym mięsem i mogą być dodawane do bigosu. Śliwki w occie to natomiast ciekawy i smaczny dodatek do dań obiadowych lub zakąsek koktajlowych.

Dlaczego warto jeść śliwki?

QUIZ: Węgierki, renklody, mirabelki - śliwkowy zawrót głowy!

Pytanie 1 z 10
Jakie śliwki są w Polsce najpopularniejsze?
Śliwki
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają