Czym przykryć warzywa przed mrozem? Ochrona przed mrozem warzyw zimujących w gruncie

2023-03-08 10:35
Ochrona przed mrozem
Autor: GettyImages Do okrywania zimujących warzyw najlepiej wykorzystać dość grubą, zimową włókninę

Czym przykryć warzywa przed mrozem? Ochrona przed mrozem warzyw zimujących w gruncie jest ważna, ponieważ surowe i bezśnieżne zimy mogą uszkodzić rośliny. Jak ochronić przed mrozem warzywa zimujące w gruncie w przydomowym warzywniku i na działce. Jakie warzyw to dotyczy?

Spis treści

  1. Jakie warzywa zimują w gruncie?
  2. Czym przykryć warzywa zimujące w gruncie?
  3. Osłony z włókniny - jak okryć poszczególne gatunki warzyw?
  4. Warunki dobrego przezimowania warzyw w gruncie

Jakie warzywa zimują w gruncie?

Zbiór większości warzyw uprawianych w ogrodzie, kończy się zwykle w październiku lub najdalej w pierwszej połowie listopada. Jest jednak grupa warzyw, które można uprawiać też na zbiór zimowy - należą do nich m.in.:

  • pietruszka (uprawa na natkę),
  • roszponka,
  • rukola,
  • jarmuż,
  • brukselka.

Inną grupę stanowią warzywa zimujące w gruncie - tzw. ozime, które wysiewa się późną jesienią bądź wczesną zimą i zbiera wiosną. Są to: ozime odmiany:

  • szpinaku,
  • cebuli,
  • czosnku,
  • kopru,
  • pietruszki,
  • wczesne odmiany marchwi, które jednak należy wysiewać jak najpóźniej, aby nie zdążyły wykiełkować przed zimą.

Zarówno warzywa na zbiór zimowy, jak i warzywa ozime są dość odporne na niskie temperatury i dobrze znoszą zimowe warunki, mimo to surowe, bezśnieżne zimy mogą im poważnie zaszkodzić. Jeśli więc chcemy zbierać ich plony zimą i wczesną wiosną, na początku zimy warto zabezpieczyć je przed chłodami.

Czym przykryć warzywa zimujące w gruncie?

Do okrywania zimujących warzyw najlepiej wykorzystać dość grubą, zimową włókninę ok. 30g/m2. Jedynie zimowe odmiany porów, np. 'Arkansas', 'Blauwgroene Winter', 'Bartek', 'Janosik', lepiej zimują pod osłonami z foli perforowanej, np. w postaci niskich tuneli. Przygotowanie osłon z włókniny nie jest trudne, ale dla poszczególnych upraw powinno być nieco inne.

Osłony z włókniny - jak okryć poszczególne gatunki warzyw?

Szpinak, pietruszka, cebula - jak chronić przed mrozem?

Najłatwiej zabezpieczyć przed mrozem wysiewy warzyw ozimych, takich jak szpinak, pietruszka czy cebula. W tym przypadku wystarczy rozłożyć włókninę na zagonach i zabezpieczyć jej brzegi przed podmuchami wiatru, np. za pomocą kamieni lub specjalnych szpilek.

Ochrona przez mrozem pietruszki, roszponki, sałaty zimowej, cebuli

Nieco inaczej powinniśmy postąpić w przypadku pietruszki na natkę, roszponki, sałaty zimowej czy cebuli zimującej (np. cebuli siedmiolatki). Te warzywa mogą przez cały okres zimowy rosnąć, rozwijając część nadziemną, choć ich wzrost jest wtedy znacznie słabszy niż w sezonie wegetacyjnym i odbywa się jedynie w okresach odwilży.

Jeśli więc chcemy zimą zbierać ich części zielone, powinniśmy otoczyć zagony niewysoką konstrukcją drewnianą wykonaną np. z desek wysokości 15-20 cm, wzmocnionych na brzegach kątownikami oraz połączonych ze sobą kilkoma biegnącymi wzdłuż lub w poprzek zagonów listwami (można też zastosować specjalne, wygięte, metalowe pałąki, służące do budowy niskich tunelików). Taka konstrukcja utworzy rodzaj ażurowego rusztowania, na którym będziemy mogli rozciągnąć włókninę. W ten sposób uchronimy rośliny przed przygnieceniem śniegiem, umożliwimy im swobodny rozwój i stworzymy wokół nich dodatkową osłonę w postaci przestrzeni powietrznej.

Ochrona brukselki i jarmużu

Jeszcze inaczej powinniśmy postąpić w przypadku takich gatunków jak jarmuż czy brukselka. Te warzywa są wprawdzie bardzo odporne na niskie temperatury i znoszą spadki temperatury do -10 st. C, a nawet -15 st. C (silniejsze mrozy nawet im mogą jednak zaszkodzić), a przemrożenie korzystnie wpływa na ich smak i wartości odżywcze (wzrasta w nich ilość cukrów i stają się delikatniejsze oraz mniej goryczkowate), jednak zimą warto pomyśleć także i o nich.

Osłona w postaci włókniny ochroni je przed silnym mrozem oraz zabezpieczy duże i mocno pokarbowane liście jarmużu przed zimowymi zanieczyszczeniami, pochodzącymi z opadów. Ze względu na rozmiar rośliny te będą jednak wymagały nieco innego rodzaju osłony niż wysiane nasiona czy niskie warzywa. W tym przypadku najlepiej zastosować osłonę indywidualną w postaci chochoła z włókniny lub podobny rodzaj konstrukcji, jak w przypadku pietruszki czy roszponki, tylko znacznie wyższy (taką konstrukcję należy solidnie umocować do gruntu, traktując jako niewielki tunel, gdyż jej rozmiar i waga sprawiają, że po przewróceniu może zniszczyć całą uprawę).

Osłony na jarmuż i roszponkę, powinny być założone dopiero zimą, przed zapowiadanymi, silniejszymi mrozami.

Przeczytaj też:

Warunki dobrego przezimowania warzyw w gruncie

Na dobre przezimowanie warzyw w gruncie mają jednak wpływ nie tylko zimowe osłony. Jeśli nie stworzymy roślinom odpowiednich warunków uprawy, to mimo zamontowanych osłon będą narażone na zagniwanie, przesuszenie lub przemarzanie. Dlatego też należy unikać sadzenia i siewu warzyw na terenach podmokłych, wzniesieniach, w zastoiskach mrozowych lub na terenach otwartych.

Miejsce pod uprawę warzyw ozimych powinno być też ciepłe, słoneczne i zaciszne oraz nie powinno sprzyjać zalewaniu w okresie wiosennych roztopów.

Czym zabezpieczyć rośliny w ogrodzie przed mrozem? [WIDEO]

Te warzywa nie są bardzo popularne. rozpoznaj 10 mniej znanych warzyw

Pytanie 1 z 10
To warzywo to:
Ciecierzyca pospolita
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają