Zioła i owoce na zimę – rozgrzewające napary, kompoty i herbatki

2016-12-13 13:23

Suszone zioła i owoce warto wykorzystać do przygotowania rozgrzewających napojów na zimę. Oto nasze propozycje rozgrzewających naparów, kompotów i herbatek na zimowy czas!

Zimowa aura nie jest dla nas szczególnie łaskawa i często sprzyja przeziębieniom. Dlatego też na chłodne, zimowe miesiące warto zaopatrzyć się w owoce, zioła i przyprawy, z których będziemy mogli przygotować rozgrzewające napary, kompoty lub herbatki. Dzięki nim po zimowym spacerze szybciej odzyskamy energię i łatwiej obronimy się przed infekcją.

>>Przeczytaj też: Owoce i warzywa dobre na grypę i przeziębienie: naturalne leki z ogrodu

Najlepsze owoce na zimowe herbatki

Do najpopularniejszych owoców wykorzystywanych do zimowych herbatek należą: czarny bez, malina, dzika róża, czarna porzeczka, żurawina, głóg. Do przygotowania rozgrzewających napojów na zimę wykorzystuje się głównie owoce suszone, gdyż w tym okresie w takiej postaci są najłatwiej dostępne. Nie trzeba się jednak martwić, że suszone owoce są pozbawione wartości odżywczych, gdyż w trakcie prawidłowego suszenia, zachowują znaczną część substancji bioaktywnych (z wyjątkiem niektórych witamin). Mają też silniejszy smak, barwę i aromat niż świeże, dlatego na herbatę lub napar nadają się znakomicie.

>>Przeczytaj też: Rokitnik - owoce rokitnika. Właściwości i zastosowanie owoców rokitnika

Dodatek suszonych owoców i przypraw do czarnej herbaty

Suszone owoce można ze sobą dowolnie łączyć, a sporządzony z nich napar, urozmaicić rozgrzewającymi przyprawami, cytryną i miodem. Jeśli nie potrafimy zrezygnować z klasycznej herbaty, suszone owoce możemy dodawać do gotowego naparu. Jeśli czarną herbatę wzbogacimy suszoną żurawiną, dziką różą, rodzynkami, skórką pomarańczową, plasterkiem świeżego imbiru, cynamonem, kardamonem, goździkami i miodem, otrzymamy niezwykle smaczny i rozgrzewający napój, przypominający w smaku popularny grzaniec, przyrządzany na bazie wina. Czarna herbata będzie też znakomicie smakowała z dodatkiem plasterka imbiru i pomarańczy, kilkoma suszonymi żurawinami i rodzynkami oraz miodem. Tak przygotowana herbata nie tylko nas rozgrzeje, ale będzie też bardzo smaczna, dlatego może nawet stanowić samodzielny deser.

Kompot z suszonych owoców

Z suszonych lub świeżych owoców, możemy też przygotować doskonały, rozgrzewający kompot. Do tego celu można wykorzystać świeże jabłka, cynamon, kardamon, goździki, miód i kilka plasterków świeżego imbiru. Kompot można też przygotować z suszonych owoców. Wprawdzie kojarzy się on głównie z wigilią i świętami Bożego Narodzenia, ale wcale nie znaczy, że możemy go przygotowywać tylko raz w roku, gdyż jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Rozgrzewający kompot z suszu może zawierać podobne owoce i przyprawy, jak ten wigilijny, ale może być też przyrządzony z zupełnie innych owoców takich jak np. morele, żurawina i rodzynki. W połączeniu z kawałkami pigwy, świeżymi jabłkami, gruszkami i kilkoma plasterkami imbiru oraz po przyprawieniu cynamonem, kardamonem, goździkami i miodem, będzie miał wyjątkowy smak i aromat, a przy okazji pomoże się nam rozgrzać.

Ziołowe napary - doskonałe na zimowe dni

Jeśli nie wystarcza nam owocowa herbatka czy aromatyczny kompot, na rozgrzewkę możemy sobie też przygotować napar ziołowy, gdyż wiele popularnych ziół i roślin leczniczych, może poprawić nasze krążenie i pomóc się nam rozgrzać. Część z nich posiada też właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniające, co o tej porze roku jest szczególnie ważne.

>>Przeczytaj też: Ziołowe herbatki. Rośliny i kwiaty z ogrodu na zdrowe herbatki ziołowe

Do przygotowania naparu możemy wykorzystać między innymi: kwiaty lipy, suszone owoce maliny, plasterek korzenia imbiru, miód. Napar można też przyrządzić z działającego przeciwwirusowo tymianku z miodem i cytryną. Do ziołowych naparów, warto też dodać kawałek świeżego imbiru i sproszkowaną kurkumę, które nie tylko mają silne działanie rozgrzewające, ale też wykazują właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.

Jak przygotować ziołowy napar

Abyśmy mogli jednak skorzystać z dobroczynnych właściwości naparów rozgrzewających, musimy je przyrządzić w odpowiedni sposób. Przegotowane lub zalane zbyt chłodną wodą, stracą swoje cenne właściwości i nie tylko nam nie pomogą, ale też będą niesmaczne. Dlatego zioła i przyprawy najlepiej zalewać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na ok. 10 min. Po tym czasie powinny być już dobrze zaparzone i gotowe do spożycia. Należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy dodać do nich miód, musimy poczekać aż ostygną do temperatury pokojowej, gdyż w gorącym napoju miód straci swoje dobroczynne właściwości i stanie się jedynie bezwartościowym, choć smacznym słodzikiem.

Rośliny doniczkowe jako naturalne leki. Czy wiesz jakie mają działania lecznicze?

Pytanie 1 z 4
Anginowiec - na co stosować?
Anginowiec
Imbir jest zdrowy i pyszny. Jak zrobić rozgrzewającą herbatę z imbirem? Zobacz wideo Beszamel.pl
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają