Oglądasz: Wymarzonyogrod.pl > Zakładanie ogrodu > Owoce i warzywa w ogrodzie > Warzywa zimowe: jarmuż, brukselka, roszponka, endywia – jak z nimi postępować zimą
Owoce i warzywa w ogrodzie

Warzywa zimowe: jarmuż, brukselka, roszponka, endywia – jak z nimi postępować zimą

Pory i jarmuż to warzywa, które z powodzeniem mogą zimować w gruncie

Warzywa zimowe to takie, które można zbierać z ogrodu zimą. Zimowy zbiór warzyw wydaje się niektórym niemożliwy, a jednak są takie gatunki warzyw, które są wytrzymałe na mróz, a niskie temperatury wpływają na ich lepszy smak. Jak postępować z warzywami zbieranymi zimą?

Pozostawienie warzyw na zimę w gruncie nie jest wbrew pozorom niczym nowym. W dawnych czasach była to (obok dołowania) popularna metoda przechowywania plonów. Dodatkowym atutem takiego rozwiązania jest fakt, że warzywa nie zajmują miejsca w piwnicy lub budynku gospodarczym. Można je zbierać na bieżąco i tym samym nie są narażone na „choroby przechowalnicze”.
Niestety, w Polsce można w taki sposób postępować tylko z nielicznymi gatunkami - dzielą się one na dwie grupy. Pierwsza grupa to warzywa znoszące przymrozki i mrozy do ok. -5 st. C (należy je zebrać najpóźniej na początku zimy), natomiast druga grupa to warzywa całkowicie mrozoodporne.

>>Przeczytaj też: Ochrona przed mrozem warzyw zimujących w gruncie

Warzywa, które znoszą przymrozki i niewielkie mrozy

Warzywa wytrzymałe na mróz zaleca się zbierać późną jesienią lub na początku zimy. Niektóre z nich wytrzymają nawet do wiosny, pod warunkiem, że zostaną solidnie okryte. W dalszym ciągu zachodzi jednak niebezpieczeństwo, że ulegną uszkodzeniu na wskutek ujemnych temperatur.

  • Endywia – większość odmian endywii znosi niewielkie mrozy, tylko niektóre są w pełni mrozoodporne. Warzywo może być uprawiane w większości rejonów w Polsce jako zimowe. Każdorazowo wymaga okrycia, np. z białej włókniny lub igliwia. Najczęściej plon pozyskuje się do pierwszej dekady grudnia. Endywia ma niewielkie wymagania. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych i lekko zacienionych. Toleruje różne typy gleb, poza podmokłymi (wtedy ma mniejszą mrozoodporność). Na 2-3 tygodnie przed planowanym zbiorem warto endywię bielić. Rozety związuje się w połowie sznurem. Ewentualnie warzywa można okryć czarną włókniną. Dzięki temu liście są delikatne, kruche i smaczniejsze.
  • Modrak morski – to wieloletnie warzywo pochodzące z basenu Morza Śródziemnego. Spożywa się liście i młode pędy rośliny (po wybieleniu mają delikatny, orzechowy smak). Pomimo że roślina opisana jest w literaturze jako mrozoodporna, w bezśnieżne zimy może przemarzać. Zawsze należy ją osłaniać – włókniną, suchymi liśćmi lub słomą. Modrak nie plonuje zimą. Liście najlepiej zbierać w drugim lub trzecim roku po posadzeniu. Dobrze reaguje na nawożenie organiczne. Lubi lekkie, przepuszczalne gleby.

Warzywa mrozoodporne

Wśród licznych warzyw można odnaleźć także gatunki, które znoszą duże mrozy. Niektóre z nich wytrzymują temperaturę nawet poniżej -17 st. C. Poniższe warzywa (poza porem) można zbierać niemal przez całą zimę. To cenna spiżarnia – alternatywa dla „zieleni”, którą kupujemy w sklepach w zimowe miesiące.

>>Przeczytaj też: Por, jarmuż, pietruszka, brukselka: zimowy zbiór warzyw z ogrodu warzywnego

  • Jarmuż – przez dekady był w Polsce pomijany, jego popularność wzrosła dopiero w ostatnich latach. Wciąż jednak nie wszędzie można go kupić i czasem trzeba składać „zamówienie” w sklepie warzywnym. To gatunek w pełni mrozoodporny. Dzięki działaniu ujemnych temperatur jego liście mają lepszy smak (zawierają więcej cukru i mniej goryczki). Warzywo jest łatwe w uprawie. Uprawia się go z rozsady. Sadzonki wysadza się do gruntu od czerwca do lipca. Powinno się wybierać stanowiska osłonięte, zaciszne. Wysuszający wiatr jest dla rośliny bardziej szkodliwy od mrozu. Zbiór przeprowadza się kilkukrotnie – począwszy od najstarszych, dolnych liści.

>>Przeczytaj też: Jarmuż - modne i zdrowe warzywo. Co zawierają liście jarmużu?

  • Kapusta brukselska – zimotrwałe warzywo ma większe znaczenie w kuchni polskiej od jarmużu. W dobrych warunkach może przetrwać w warzywniaku nawet do przedwiośnia. Znosi mrozy do -15 st. C. Warto ją jednak okryć włókniną – tuż  po wystąpieniu mrozów. Przemrożona brukselka ma delikatniejszy, słodszy smak. Uprawia się ją z rozsady – sadzonki przenosi się do gruntu od czerwca do lipca. W okresie wiązania główek wymaga obfitego podlewania. Ma duże potrzeby pokarmowe. Do zbioru nadają się twarde, zbite główki o średnicy 2-3 cm.
  • Por – niektóre odmiany pora (Arkanas, Alaska, Armor, Curling) wytrzymują mrozy nawet do -12 st. C. Z powodzeniem można uprawiać je jako warzywa zimowe. Pod uprawę należy wybierać stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatru. Rozsady przenosi się do gruntu pod koniec maja. Wymaga podlewania w czasie suszy. Zbiór najlepiej przeprowadzić w listopadzie, ewentualnie na początku grudnia.

>>Przeczytaj też: Uprawa porów w ogrodzie. PORY w przydomowym ogrodzie warzywnym

  • Roszponka – roślina znosi zimy, jednak zaszkodzić jej może bezśnieżna pogoda. W takich warunkach może dojść do brunatnienia liści. Warzywo zaleca się więc okrywać. Może pozostawać w gruncie przez całą zimę. Wysiewa się ją do gruntu od lipca (zbiór jesienny) do września (zbiór zimowy). Uprawa z rozsady jest mało efektywna. Zaleca się stosować nawożenie organiczne – obornikiem lub kompostem.

Autor tekstu: Michał Mazik
Autor zdjęć: www.thinkstockphotos.com, photos.com
Ogrodniku przeczytaj
KATALOGI ROŚLIN – pomocne publikacje przy wyborze roślin do ogrodu
KATALOGI ROŚLIN – pomocne publikacje przy wyborze roślin do ogrodu

W doborze roślin do ogrodu bardzo pomocne są katalogi roślin. Zawierają one najważniejsze informacje na temat cech roślin, wymagań, pielęgnacji, możliwości zastosowania. Opisy roślin w katalogach są ilustrowane pięknymi zdjęciami.

Miejskie ogrody: poradnik, jak urządzić ogród w mieście
Miejskie ogrody: poradnik, jak urządzić ogród w mieście

"Miejskie ogrody” to ilustrowany poradnik dla tych wszystkich, którzy chcą zaniedbany ogródek, podwórko, taras na dachu czy balkon zamienić w urokliwą i łatwą w utrzymaniu oazę zieleni.

Dla kogo kasza z prosa?

Wszelkie kasze, które wyszukamy w sklepach, dyskontach i hipermarketach są niesamowicie...

Przeczytaj też:
Uprawa brukselki w ogrodzie. Kapusta brukselska w przydomowym warzywniku
Uprawa brukselki w ogrodzie. Kapusta brukselska w przydomowym warzywniku

Uprawa brukselki w ogrodzie nie jest trudna. Brukselka to warzywo kapustne chętnie ...

zobacz więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Copyrights © ZPR Media S.A. 2008-2017 | Design by ZPR Media S.A. | Hosted by SuperMedia