Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Owoce i warzywa w ogrodzie

Uprawa kopru włoskiego w ogrodzie. KOPER WŁOSKI w przydomowym ogrodzie warzywnym

KOPER WŁOSKI można spotkać coraz częściej wśród warzyw uprawianych w ogrodzie. Jak uprawiać koper włoski? Poradnik: uprawa kopru włoskiego w ogrodzie.
Koper włoski, czyli fenkuł

Koper włoski, czyli fenkuł

Fenkuł włoski (koper włoski, koper słodki) to roślina zielna z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od niedawna koper włoski uprawiany jest też w Polsce i choć tu klimat jest znacznie chłodniejszy, fenkuł potrafi "uciekać" z pól uprawnych i częściowo dziczeć.
Koper włoski osiąga wysokość 90-200 cm, ma proste, nagie łodygi, pokryte silnym woskowym nalotem. Pędy są silnie rozgałęzione i ulistnione. Liście kopru włoskiego są pierzaste, o pochwiastych nasadach. Liście wraz z łodygą tworzą, u podnóża rośliny, jadalne, bulwiaste zgrubienie, zwane potocznie cebulą, która przechodzi w gruby, wrzecionowaty, żółtawobiały korzeń palowy. Od lipca do września fenkuł zakwita licznymi, drobnymi, żółtymi kwiatami zebranymi na szczytach pędów w płaskie baldachy. Jesienią zapylone kwiaty kopru włoskiego przekształcają się w owoce - rozłupnie, z których każda rozpada się na dwie nagie rozłupki. Zobacz poradnik: UPRAWA KOPRU WŁOSKIEGO dla początkujących.

Jak uprawiać koper włoski

Uprawa kopru włoskiego: stanowisko. Koper włoski wymaga ciepłych, dobrze nasłonecznionych stanowisk, najlepiej osłoniętych od wiatru oraz przepuszczalnych, żyznych gleb, o wysokiej zawartości składników pokarmowych i odczynie zasadowym.
Uprawa kopru włoskiego: sadzenie. Nasiona kopru włoskiego wysiewa się na rozsadniku na przełomie kwietnia i maja lub na miejscu stałym na przełomie czerwca i lipca (nowe, wcześniejsze odmiany można wysiewać na miejscu stałym już w połowie kwietnia). Koper włoski (fenkuł) uprawiany jest w Polsce jako roślina jednoroczna. W zależności od odmiany plon cebul możemy zbierać od lipca do listopada (choć późną jesienią istnieje możliwość przemarzania, dlatego odmiany późniejsze należy zebrać przed pierwszymi silniejszymi chłodami). W Polsce cebule kopru włoskiego zbieramy po około trzech miesiącach, kiedy osiągną średnicę minimum 10 cm. Po zbiorze można je przechowywać przez kilka tygodni w wilgotnych pomieszczeniach, np. piwnicach, w piasku lub też w inspektach. Świeże, pojedyncze sztuki można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Co zawiera koper włoski: wartości kopru

Koper włoski: wartości odżywcze. Z powodu smacznej, bogatej w cenne składniki pokarmowe cebuli, fenkuł jest na całym świecie powszechnie uprawiany jako warzywo. Jego cebulę można  jeść na surowo, gotować, dusić, grillować, zapiekać (obróbka cieplna powoduje zanik charakterystycznego anyżowego aromatu, zawartego w olejkach eterycznych). Koper włoski jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, dobrze wpływa na trawienie, pobudza pracę żołądka i jelit, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu oraz zapobiega udarom i zawałom, ma również korzystny wpływ na układ nerwowy. Koper włoski jest też cennym źródłem potasu i witamin (C, B1), zawiera też duże ilości błonnika i kwasu foliowego, a ze względu na swą niska kaloryczność, jest szeroko polecany w wielu dietach odchudzających.
Świeże liście można dodatkowo stosować do dekoracji potraw lub jako przyprawę, nadającą potrawom silny anyżkowy zapach. Owoce kopru włoskiego są wykorzystywane jako surowiec zielarski. Zawierają olejki, flawonoidy i związki białkowe, które są wykorzystywane do wyrobu m.in. naparów o działaniu wiatropędnym, rozkurczowym, przeciwkaszlowym oraz pobudzającym wydzielanie żółci i soku żołądkowego. Dodatkowo olejek fenkułowy jest stosowany do aromatyzowania kosmetyków i mieszanek zapachowych.

Autor tekstu: Agnieszka Mike-Jeziorska
Autor zdjęć: photos.com
NEWSLETTER

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach...

Newspaper
Ogrodniku przeczytaj #
Tulipany - katalog odmian
Tulipany - katalog odmian

Tulipany nieodparcie kojarzą się z Holandią. Jednak znacznie wcześniej, zanim pojawiły się w Europie, uprawiano je w tureckich ogrodach.

"OGRÓD Z CHARAKTEREM. Jak go stworzyć"
"OGRÓD Z CHARAKTEREM. Jak go stworzyć"

"Ogród z charakterem" to książka napisana w sposób zachęcający do natychmiastowego zastosowania w ogrodach zawartych w niej wskazówek. Cennym jej walorem są liczne, piekne zdjęcia. Album o ogrodach.

Czarny bez na zimę, patisonki,i

O wspaniałych właściwościach czarnego bzu nie trzeba nikogo przekonywać jest opisywany praktycznie...

Przeczytaj też:
Uprawa melonów w ogrodzie. MELON – wymagania i pielęgnacja
Uprawa melonów w ogrodzie. MELON – wymagania i pielęgnacja

Uprawa melonów w Polsce wciąż nie jest rozpowszechniona, gdyż ta egzotyczna roślina ...

zobacz więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Copyrights © MURATOR S.A. 2008-2014 | Design by MURATOR Multimedia | Hosted by SuperMedia