Jak posiać rzeżuchę? Ile czasu rośnie rzeżucha? Wysiew rzeżuchy na Wielkanoc - film

2024-02-20 9:29

Jak i kiedy posiać rzeżuchę, by wyrosła na Wielkanoc? Ile rośnie rzeżucha? Rzeżucha wielu domach wykorzystywana jest jako ozdoba wielkanocnego stołu. Ale to także bardzo zdrowe warzywo liściaste. Sprawdź, jak uprawiać rzeżuchę w domu, bo warto ją mieć nie tylko na święta. Zobacz film.

Spis treści

  1. Kiedy siać rzeżuchę na Wielkanoc?
  2. Rzeżucha - uprawa w domu: instrukcja krok po kroku
  3. Ile rośnie rzeżucha?
  4. Dlaczego warto wysiewać rzeżuchę nie tylko na święta?

Prawidłowa nazwa rzeżuchy to pieprzyca siewna (łac. Lepidium sativum). Jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku.

Rzeżucha dorasta do 3–6 cm wysokości. Uprawiana jest jako warzywo i spożywana najczęściej w stanie pełnego rozwoju liścieni. Używa się ją w stanie surowym do przyprawiania zup, sosów, surówek, sałatek i serów. Nadaje się też do kanapek.

Kiedy siać rzeżuchę na Wielkanoc?

Rzeżucha stała się w Polsce jednym z symboli Wielkanocy. To niezwykle popularna dekoracja wielkanocna. Aby cieszyć się nią na wielkanocnym stole wystarczy wysiać nasiona rzeżuchy 7-10 dni przed Niedzielą Wielkanocną.

Rzeżucha - uprawa w domu: instrukcja krok po kroku

  • Przed wysianiem nasion rzeżuchy przygotuj naczynie – może to być dowolne naczynie, ale najlepiej niezbyt głębokie, bo rzeżucha dorasta do około 5 cm wysokości.
  • Nasiona wysyp z opakowania do niewielkiego naczynia i zalej wodą tak, aby zakryła wszystkie nasiona.
  • Odczekaj kilka godzin, aby nasiona „puściły” śluz – wtedy łatwiej będzie je rozprowadzić po podłożu.
  • Naczynie wykładamy zwilżoną watą, bibułą lub ligniną – aby nasza dekoracja wyglądała efektowniej nie układajmy podłoża na płasko, ale utwórzmy niewielki wzgórek.
  • Wcześniej namoczone nasiona rzeżuchy rozłóż równomiernie na podłożu.
  • Naczynie z wysianą rzeżuchą ustaw w jasnym i ciepłym miejscu – najlepiej w kuchni.
  • Pamiętaj, aby codziennie podlewać rzeżuchę – najlepiej spryskując – kiełkującą rzeżuchę.Do jedzenia nadaje się po około 10 dniach od wysiania – ścina się ją nożem lub ucina nożyczkami tuż przy podłożu.

Ile rośnie rzeżucha?

Rzeżucha rośnie szybko - już po jednym dniu można zauważyć, że jej nasiona zaczynają pęcznieć, a po dwóch dniach pojawiają się małe kiełki. Ładna, wyrośnięta rzeżucha będzie gotowa już po około tygodniu od wysiewu nasion.Pamiętajmy, że rzeżucha kiełkuje i rośnie lepiej, jeśli ma ciepło

Wysiewajmy w domach rzeżuchę nie tylko przed Wielkanocą, ale przez cały rok – to wspaniały sposób, aby samodzielnie pozyskać bogate źródło witamin.

Dlaczego warto wysiewać rzeżuchę nie tylko na święta?

Rzeżucha zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, kwas foliowy, siarkę, potas, magnez, wapń, żelazo, chrom, jod. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie.

Przeczytaj też:

Rzeżucha i owies na wielkanocny stół

Tradycje wielkanocne. Jak dobrze je znasz? [QUIZ]

Pytanie 1 z 17
Prezenty wręczane dzieciom w czasie świąt wielkanocnych są kojarzone z:
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany