Fasolka szparagowa - uprawa w ogrodzie. Sprawdź jak uprawiać fasolę na strąki

2023-06-05 14:25

Fasolka szparagowa to warzywo chętnie uprawiane w przydomowych ogrodach. Podpowiadamy, jak sadzić fasolkę szparagową w przydomowym warzywniku, by zebrać dużo smacznych strąków.

Spis treści

  1. Co zawiera fasolka szparagowa?
  2. Uprawa fasoli szparagowej - gleba
  3. Kiedy i jak wysiewać nasiona fasolki szparagowej?
  4. Zbiór strąków fasolki szparagowej

Fasola szparagowa to fasola zwyczajna (łac. Phaseolus vulgaris) uprawiana na zielone bądź żółte strąki.

Odmiany fasoli zwyczajnej dzielimy na tyczne oraz karłowe:

  • odmiany tyczne fasoli dorastają nawet do 3 m wysokości i trzeba je uprawiać przy podporach, po których będą się wspinać. Okres wegetacji wynosi 70–100 dni;
  • odmiany karłowe mają krótszy okres wegetacji (60–90 dni) i nie wymagają podpór.

Co zawiera fasolka szparagowa?

Fasola szparagowa zawiera cenne składniki mineralne: wapń, potas, mangan i fosfor, a także witaminy i błonnik pokarmowy. Odmiany o zielonych strąkach mają dużo β-karotenu (prowitaminy A) i witamin C i K. Fasolka szparagowa jest warzywem niskokalorycznym i ma niski indeks glikemiczny.

Uprawa fasoli szparagowej - gleba

Gleba dla fasoli szparagowej powinna być ciepła, próchnicza, żyzna, charakteryzująca się dobrymi stosunkami wodno-powietrznym, o odczynie lekko kwaśnym bądź zbliżonym do obojętnego (pH nie może być niższe od 5,5). Nie należy uprawiać fasoli na glebach zbyt lekkich i o wysokim poziomie wody gruntowej. Fasolkę szparagową sieje się w pierwszym lub drugim roku po zastosowaniu obornika lub kompostu.

Fasolka szparagowa
Autor: GettyImages Fasola to warzywo ciepłolubne - nasiona kiełkują w temperaturze od 11°C

Kiedy i jak wysiewać nasiona fasolki szparagowej?

Fasola szparagowa to warzywo ciepłolubne, optymalna temperatura do skiełkowania nasion to 15–18 st.C, a podczas uprawy powinna wynosić 20–25 st.C; fasola nie lubi przymrozków. Fasolę szparagową wysiewa się wprost do gruntu od końca maja i w czerwcu, do ciepłej i wilgotnej ziemi w rzędy co 40–45 cm, a w rzędzie gniazdowo, po 3–5 nasion, co 8–10 cm. Aby zbierać plony dłuższy czas, warto wysiewać fasolkę szparagową kilkakrotnie w odstępach co około 10 dni.

Fasolę podczas wzrostu należy nawadniać, ponieważ warzywo to jest wrażliwe na niedobór wody w podłożu. Po wzejściu roślin oraz przed kwitnieniem konieczne jest spulchnienie międzyrzędzi. Do momentu zakrycia międzyrzędzi przez rozrastające się rośliny fasoli niezbędne jest także odchwaszczanie.

Zbiór strąków fasolki szparagowej

Strąki fasoli szparagowej wysianej na początku czerwca zbiera się w pierwszej lub drugiej dekadzie sierpnia, a wysianej pod koniec czerwca – na początku września. Strąki zbiera się sukcesywnie co kilka dni.

Przeczytaj też:

Fasolka szparagowa
Autor: GettyImages Zbiór strąków fasolki szparagowej powinien przebiegać na bieżąco - to pobudza fasolę do tworzenia kolejnych

Te warzywa nie są bardzo popularne. rozpoznaj 10 mniej znanych warzyw

Pytanie 1 z 10
To warzywo to:
Ciecierzyca pospolita
Nowa moda, warzywa na balkonie
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.