Projekt grilla z klinkieru
Autor: Agnieszka Sternicka|Marek Sternicki
W tym grillu wyraźnie oddzielono ruszt i palenisko, gdzie mistrz kuchni przygotowuje potrawy, od stolika-lady, na której je serwuje.
Klinkierowe ściany zakończono kształtkami, które nadają konstrukcji miękkości. Ich barwę można dostosować do kolorów elewacji domu i innych elementów wyposażenia działki. Palenisko (szuflada ze stalowej nierdzewnej blachy grubości 2 mm) i ruszt (ze stali nierdzewnej z kutymi elementami) są zawieszone na stelażu z kutych prętów średnicy 2 x 2 i 1 x 1 cm (najładniej wyglądają oksydowane). Na podobnych prętach opiera się stolik z granitowej płyty.
Potrzebne materiały:
- Blat granitowy 81 x 45 x 5 cm – 1 szt.
- Cegła i kształtki klinkierowe 25 x 12 x 6,5 cm – 155 szt.
- Kostka granitowa 5 x 5 cm – 195 szt.
- Pręt stalowy kuty 2 x 2 cm – 6,5 m
- Pręt stalowy kuty 1 x 1 cm – 2,5 m
- Zaprawa cementowa M7 – 0,007 m³
- Ruszt ze stali nierdzewnej 69 x 40 cm – 1 szt.
- Palenisko z blachy nierdzewnej gr. 2 mm 69 x 40 cm – 1 szt.
- Beton klasy B15 – 0,57 m³
- Żwir – 0,25 m³