Oglądasz: Wymarzonyogrod.pl > Wyposażenie ogrodu > Grill, kominek, ognisko w ogrodzie > Jak kupić dobry grill, czyli czym się należy kierować przy wyborze grilla
Grill, kominek, ognisko w ogrodzie

Jak kupić dobry grill, czyli czym się należy kierować przy wyborze grilla

Grill gazowy Imperial z limitowanej edycji XL Black z rusztem z odlewu ze stali szlachetnej (fot. Broil King)

MATERIAŁ PŁATNY
Zakup nowego grilla to decyzja podejmowana raz na wiele lat, dlatego też powinna zostać poprzedzona analizą własnych potrzeb i oczekiwań. Warto też zaznajomić się z ofertą rynkową, która obejmuje wiele rozwiązań - od prostych urządzeń turystycznych po zaawansowane technologicznie. Wśród dostępnych urządzeń warto zwrócić uwagę na grille gazowe, które wyróżniają się łatwością obsługi i są ekonomiczne w użyciu.
Broil King
Agrimpex Griluj i Gotuj
37-500 Jarosław
ul. Zwierzyniecka 2a

www.broilking.pl

Przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu na dobre wpisało się w tradycję spędzania wolnego czasu w gronie rodzinnym i przyjaciół. Podstawą udanego barbercue są urządzenia, dzięki którym potrawy zyskują odpowiedni smak i aromat, a ich obsługa jest prosta i bezpieczna. Rozpatrując zakup grilla warto zapoznać się z zaletami dostępnych modeli, ale także określić własne potrzeby: jak często urządzenie będzie używane i w jakim miejscu, dla jakiej liczby osób będą przygotowywane potrawy. Idealny grill powinien charakteryzować się łatwością montażu, funkcjonalnością i bezpieczeństwem, wyposażeniem gwarantującym jego bezproblemową obsługę oraz gwarancją potwierdzającą długoletnią przydatność.

Grille elektryczne i grille węglowe

Grille elektryczne, aby działać, potrzebują podłączenia do zasilania. To niezbyt wygodne rozwiązanie, ponieważ wymaga użycia przedłużaczy z należycie zabezpieczonymi przed wilgocią gniazdami. Również smak potraw przyrządzanych w urządzeniach zasilanych prądem nie zachwyca smakoszy. Takie grille są jak patelnie podpinane do prądu.
W grillowaniu najważniejsza jest przyjemność, a nie sposób zaprzeczyć, iż tradycyjne grillowanie jest zajęciem dość czasochłonnym. Czas pochłania zakup odpowiedniej jakości węgla czy brykietów, rozpałki w płynie lub w kostkach. Również obsługa grilla węglowego nie należy do najłatwiejszych – doglądanie potraw czy uzyskanie i utrzymanie odpowiedniej temperatury w palenisku jest dla wielu osób trudne i męczące. W takiej sytuacji przygotowanie potraw zajmuje niekiedy tak dużo czasu, że nie ma możliwości, aby poświęcić więcej uwagi rodzinie czy zaproszonym gościom.

Grille gazowe – komfort obsługi!

Chociaż używanie grilla węglowego mocno wpisało się w tradycję przygotowywania potrawa na wolnym powietrzu, to coraz więcej osób poszukuje rozwiązań łatwych i wygodnych w obsłudze. Popularność zdobywają grille gazowe zapewniające komfort przyrządzania potraw. Nie ma potrzeby zadręczania się bezowocnymi próbami rozpalenia brudzącego wszystko węgla czy brykietu, nie trzeba wciąż pilnować ognia, a odpowiednią temperaturę i równomiernie nagrzane palenisko, dzięki odpowiednim pokrętłom, uzyskuje się w szybki i łatwy sposób.
Osiągnięcie takiego efektu w przypadku tradycyjnego urządzenia byłoby niemożliwe. A co najważniejsze, dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych rozwiązań, smak potraw z grilla gazowego niczym nie ustępuje smakowi potraw przygotowanych w grillu węglowym.

Grille gazowe - technologia w służbie smaku i aromatu

Źródłem niepowtarzalnego smaku w grillach gazowych są aromatyzery. Nazwa aromatyzerów Flav-R-Wave™ urządzeń firmy Broil King pochodzi od angielskich słów flavor i wave, które można przetłumaczyć jako fale (wave) smaku (flavor).
Skąd taka nazwa? Aby to zrozumieć, należy wyjaśnić, skąd pochodzi tak ceniony przez smakoszy smak i aromat potraw przyrządzonych na grillu węglowym. Otrzymuje się go w wyniku skapujących soków, tłuszczy, marynat oraz przypraw, które trafiają na rozgrzaną powierzchnię węgla lub brykietu, by następnie odparować i „wgryźć” się w potrawy.

Zobacz film o grillu gazowym Broil King Imperial XL BLACK

W grillach gazowych Broil King funkcję rozgrzanych węgli, z których odparowują skapujące krople bogate w smak i aromat potraw, z powodzeniem przejął system aromatyzerów Flav-R-Wave™, pokrywający jak największą część dna piekarnika. Tak duża powierzchnia parowania nadaje grillowanym potrawom aksamitnego, głębokiego smaku i pełnego aromatu. Dodatkowo rozgrzane przy pomocy mocnych palników – Dual-Tube™ – aromatyzery mogą emitować częstotliwość fal podczerwonych. Jest to szczególnie przydatne do przyrządzania smakowitych i aromatycznych steków.

Warto wiedzieć

Radzi Michał Piotrów - ekpert Broil King

Radzi Michał Piotrów - ekpert Broil King

Polacy znani są ze swojej pasji do grillowania, ale zauważamy że odchodzą od tradycyjnej kiełbasy i poszukują bardziej wyrafinowanego smaku ryb, steków czy warzyw. Wszystko dzięki grillom gazowym, które coraz cześciej pojawiają się w polskich ogrodach i na tarasach ze względu na wygodę oraz łatwość przyrządzania potraw, ale również na doskonały smak. Gotowanie w ogrodzie staje się nowym trendem na spędzanie wolnego czasu z rodziną i znajomymi. Przy wyborze grilla warto zwrócić uwagę na szczegóły i detale, które powodują że urządzenie będzie przede wszystkim dostarczało smaku, wykorzystane technologie spowodują, że grillowanie będzie proste i przyjemne.

Grill gazowy z palnikiem Dual-Tube - jedyny taki na rynku!

Palniki Dual-Tube™ to wyjątkowe rozwiązanie opatentowane przez inżynierów z Broil King. Ta unikatowa technologia umożliwia optymalne wymieszanie gazu z tlenem na całej długości palnika, a umieszczona wewnątrz niego druga rurka, wprowadza gaz w turbulencję, dzięki czemu wysokość płomienia jest taka sama na całej długości palnika. Palniki Dual-Tube™ wykorzystują to rozwiązanie jako jedyne na rynku. Duży przekrój palnika – o średnicy 32 mm – powoduje, że gaz dokładnie miesza się z tlenem. Usytuowane po obu stronach otwory, w których powstają płomienie, sprawiają, że rozprowadzenie ciepła od prawej do lewej strony grilla jest bardziej równomierne. Dzięki temu kontrolowanie temperatury przy użyciu zaworów Linear-Flow™ i pokręteł 180° Sensi-Touch™ jest bardzo precyzyjne.
Palniki Dual-Tube™ są wyjątkowe również ze względu na materiał, z jakiego zostały wykonane. Biorąc pod uwagę bardzo duże skoki temperatur (palniki rozgrzewają się do temperatury nawet 600 st. C i wychładzają do 25 st. C w przeciągu minut) oraz działanie kwasów pochodzących z grillowanych potraw, do ich budowy zastosowano stal szlachetną. Dzięki temu są one bardzo odporne, co przekłada się na ich długoletnie prawidłowe funkcjonowanie. Broil King oferuje na swoje urządzenia 10-letnią gwarancję.

Autor zdjęć: materiały prasowe
Opracowanie: Broil King
Ogrodniku przeczytaj
"OGRÓD Z CHARAKTEREM. Jak go stworzyć"
"OGRÓD Z CHARAKTEREM. Jak go stworzyć"

"Ogród z charakterem" to książka napisana w sposób zachęcający do natychmiastowego zastosowania w ogrodach zawartych w niej wskazówek. Cennym jej walorem są liczne, piekne zdjęcia. Album o ogrodach.

Miejskie ogrody: poradnik, jak urządzić ogród w mieście
Miejskie ogrody: poradnik, jak urządzić ogród w mieście

"Miejskie ogrody” to ilustrowany poradnik dla tych wszystkich, którzy chcą zaniedbany ogródek, podwórko, taras na dachu czy balkon zamienić w urokliwą i łatwą w utrzymaniu oazę zieleni.

Już lato....
Już lato....

I choć za oknem brak słońca - to kolorowy ogród pełen żółtych kwiatów,...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Copyrights © ZPR Media S.A. 2008-2017 | Design by ZPR Media S.A. | Hosted by SuperMedia