Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Grill, kominek, ognisko w ogrodzie

Grill, ognisko, wędzarnia, kominek – ogień w ogrodzie

Biesiadowanie w ogrodzie w sezonie letnim to popularne zajęcie. Do przygotowania potraw w ogrodzie używane są grille, ogniska, wędzarnie, kominki. Warto zaprojektować je w ogrodzie.
Całoroczne palenisko ozdobne

Całoroczne palenisko ozdobne

Urządzeniami które najczęściej używamy w ogrodach do przyrządzania potraw są grille. Można podzielić je na dwie podstawowe kategorie: stałe i przenośne. Te pierwsze wykonane są z trwałych materiałów, takich jak beton, kamień naturalny, cegła, stal. Ze względu na rodzaj konstrukcji oraz gabaryty, nie można przestawiać ich w ogrodzie i dlatego warto dobrze zastanowić się nad ich lokalizacją. Grille przenośne najczęściej wykonane są ze stali, a ich rozmiary umożliwiają przenoszenie w inne miejsce. Obecnie na rynku dostępne są także grille elektryczne oraz gazowe, o tyle wygodniejsze, że nie trzeba w nich rozpalać ognia. Podczas korzystania z grilla zazwyczaj nie skupiamy się bezpośrednio przy nim – miejsca do siedzenia znajdują się w pewnej odległości.

Zanim grille stały się popularne, w ogrodach palono ogniska w wyznaczonych miejscach, tzw. paleniskach. Palenisko to okrąg otoczony kamieniami lub cegłami, które zapobiegają ewentualnemu niekontrolowanemu wydostaniu się ognia poza ognisko. Palenisko powinno znajdować się w bezpiecznej odległości od zabudowań. W ognisku można podgrzewać nieliczne potrawy nadziewając je na drewniany kij bądź metalowy szpikulec. Bardziej urozmaicone potrawy można przygotować korzystając z rusztu zawieszonego nad paleniskiem. Uczestnicy biesiady skupiają się wokół ogniska, stając się użytkownikami wspólnej przestrzeni.

Do elementów związanych z ogniem, które znajdują zastosowanie w ogrodzie, należą także wędzarnie. Są to specjalne urządzenia służące do przygotowywania mięs i wędlin. Wędzenie zachodzi na zimno (w temperaturze do 30–32 st.C) lub na gorąco (w temperaturze 70–90 st.C). Wędzenie na zimno trwa bardzo długo, nawet przez całą dobę. Natomiast wędzenie na gorąco jest o wiele krótsze – trwa 4–5 godzin. Ze względu na dużą ilość dymu wytwarzanego przez długi czas, wędzarnie lepiej ustawić w pewnej odległości od domu.

Autor tekstu: Pracownia Sztuki Ogrodowej
Autor zdjęć: Pracownia Sztuki Ogrodowej
NEWSLETTER

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach...

Newspaper
Ogrodniku przeczytaj #
"OGRÓD Z CHARAKTEREM. Jak go stworzyć"
"OGRÓD Z CHARAKTEREM. Jak go stworzyć"

"Ogród z charakterem" to książka napisana w sposób zachęcający do natychmiastowego zastosowania w ogrodach zawartych w niej wskazówek. Cennym jej walorem są liczne, piekne zdjęcia. Album o ogrodach.

Miejskie ogrody: poradnik, jak urządzić ogród w mieście
Miejskie ogrody: poradnik, jak urządzić ogród w mieście

"Miejskie ogrody” to ilustrowany poradnik dla tych wszystkich, którzy chcą zaniedbany ogródek, podwórko, taras na dachu czy balkon zamienić w urokliwą i łatwą w utrzymaniu oazę zieleni.

Znowu po roku...

Coś widzę, że czas na tego bloga mam tylko na początku roku. Potem prace człowieka pochłaniają i...

Przeczytaj też:
Kominek wolno stojący w ogrodzie
Kominek wolno stojący w ogrodzie

W dużym ogrodzie można zaplanować budowę oddalonego od domu kominka wolno stojącego.

zobacz więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Copyrights © MURATOR S.A. 2008-2014 | Design by MURATOR Multimedia | Hosted by SuperMedia