Kobea – atrakcyjne pnącze do ogrodu i na balkon. Uprawa kobei w gruncie i w pojemnikach

2015-07-23 12:50
Kobea pnąca
Autor: GettyImages Kobea pnąca

Kobea pnąca jest uprawiana u nas jako roślina jednoroczna. To świetne pnącze zarówno do ogrodu, jak i na balkon czy taras. Podpowiadamy, jakie warunki należy zapewnić, aby kobea obficie kwitła i długo zdobiła ogród lub balkon. Uprawa kobei w gruncie i w pojemniku.

Kobea pnąca (łac. Cobaea scandens) to pnącze, którego pędy dorastają do 2–3 m długości. Roślina ma wiotkie pędy i pierzastozłożone liście. Kobea kwitnie od połowy lipca aż do jesieni. Jej dzwonkowate kwiaty mają białą, różową lub fioletową barwę.

Kobea to pnącze, które nie jest najłatwiejsze w uprawie. Jeśli nie będzie miała zapewnionych dobrych warunków, może nie zakwitnąć. Ze względu na nasze warunki klimatyczne kobea jest w Polsce uprawiana głównie jako roślina jednoroczna. Stosując jednak pewne zabiegi pielęgnacyjne można ją przezimować.

>>Przeczytaj też: Najpopularniejsze pnącza jednoroczne do ogrodu i na balkon

Kobea pnąca - najważniejsze wymagania kobei

Kobea pnąca preferuje słoneczne, ciepłe, osłonięte od wiatru miejsca. Optymalne do uprawy kobei są żyzne, gliniasto-próchnicze podłoża. Nasiona kobei wysiewa się (a w zasadzie wbija w glebę na sztorc) pod koniec lutego lub w marcu, do skrzyń umieszczonych w ciepłym pomieszczeniu. Nasiona kiełkują w wysokiej temperaturze (18–20 st. C). Sadzonki można przesadzać na miejsce stałe w drugiej połowie maja. Kobea to pnącze wymagające podpór. Uprawia się je w gruncie lub w pojemnikach.

Pielęgnacja kobei uprawianej w gruncie

Kobea pnąca wymaga podlewania w czasie suszy. Nawożenie powinno być intensywne – co 10-14 dni. Odpowiednie są nawozy potasowo-fosforowe lub nawozy specjalistyczne dla roślin kwitnących. Jeszcze przed sadzeniem podłoże można wzbogacić nawozami organicznymi: przefermentowanym obornikiem lub kompostem. Kobea uprawiana w gruncie jest traktowana jako roślina jednoroczna.

Kobea pnąca - uprawa w pojemnikach

Do uprawy pojemnikowej kobei warto wybierać ceramiczne, ciężkie pojemniki chroniące roślinę przed przegrzewaniem i przewróceniem. Pojemniki powinny posiadać otwory w dnie i dobrą warstwę drenażową. Kobea uprawiana w pojemnikach wymaga częstego podlewania (latem nawet codziennie). Zabieg dokarmiania wykonuje się podobne jak w uprawie gruntowej.

Przed nadejściem przymrozków pojemnik należy przenieść do chłodnego, ale jasnego pomieszczenia. Pędy powinno się przyciąć około 15 cm nad ziemią. Przez okres zimowy kobeę podlewa się rzadko – tak, aby nie uschła. Wczesną wiosną należy przesadzić ją do nowej ziemi, rozpocząć regularne podlewanie i umiarkowane (początkowo) nawożenie (co 2–3 tygodnie niewielkimi dawkami nawozów).

Pnącza w ogrodzie
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany