Jak pielęgnować rośliny owocowe i warzywne w czerwcu

2015-06-08 13:12

Czerwiec w ogrodzie to czas na pielęgnację roślin warzywnych i owocowych. Aby plony owoców i warzyw były obfite, w czerwcu należy zadbać o drzewa owocowe i warzywa. Sad przydomowy i warzywnik w czerwcu - prace do wykonania.

Czerwiec w ogrodzie: rośliny owocowe

Pod koniec czerwca na drzewach jabłoni, brzoskwiń i grusz należy przeprowadzić zabieg przerzedzania zawiązków owoców. Dzięki temu na drzewach pozostanie taka liczba zawiązków, aby owoce były dobrej jakości. Przerzedzanie zawiązków należy przeprowadzić po tzw. opadzie świętojańskim, kiedy drzewo samo zrzuca część zawiązków. Zabieg ten przeprowadzamy tak, aby nie uszkodzić krótkopędów (pozostawiamy szypułkę). Najzdrowsze i najlepiej uformowane zawiązki zostawiamy w odstępach 15–20 cm (u jabłoni na krótkopędzie powinny zostać 2–3 zawiązki). Pozostałe, mniejsze, lub uszkodzone przez szkodniki powinniśmy zerwać. Nie wolno zapominać o podlewaniu drzew i krzewów – rosnące owoce potrzebują dużo wody. Szczególnej dbałości wymagają rośliny posadzone wiosną, bowiem nie wykształciły jeszcze dobrze systemu korzeniowego (korzenie znajdują się dosyć płytko w ziemi i mogą nie sięgać do głębszych warstw gleby, bogatszych w wodę). Czerwiec to czas zbiorów niektórych owoców. Na początku miesiąca rozpoczynamy zbiory owoców jagodowych. Najwcześniej dojrzewają owoce jagody kamczackiej, a niedługo po nich wczesne odmiany truskawek, poziomek oraz borówka amerykańska. Pod koniec czerwca zrywamy porzeczki, maliny, agrest oraz wczesne odmiany czereśni.

Czerwiec w ogrodzie: warzywa

W czerwcu pamiętajmy o systematycznym odchwaszczaniu, spulchnianiu gleby, podlewaniu, nawożeniu pogłównym, zabiegach ochrony. Warzywa również potrzebują wody, dlatego pamiętajmy o systematycznym ich podlewaniu. Szczególnie wrażliwe na niedostatek wody są ogórki, sałata, kapusta i cebula. Warto też zastosować drugą dawkę nawozów – szczególnie w przypadku późnych odmian warzyw oraz gatunków o długim okresie wegetacji jak kapustne, pomidory, warzywa korzeniowe. Na początku miesiąca sadzimy do gruntu rozsadę pomidora, papryki i oberżyny. Wysadzone wcześniej pomidory oraz niektóre odmiany fasoli wymagają zamocowania podpór. Przygotowujemy rozsadę kalafiora, kapusty, brokuła, kalarepy, endywii, sałaty kruchej i rzymskiej na zbiór jesienny. Do gruntu wysiewamy buraki ćwikłowe i późne odmiany marchwi. Do 10 czerwca można także siać ogórki. W połowie miesiąca przerywamy zbyt gęsto rosnące warzywa, które wysialiśmy w maju (np. marchew, pietruszka, ogórek).

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.