Jesienny bukiet z marcinków, gerber i róż. Zrób to sam
Bukiet z różnokolorowych kwiatów to znakomity prezent na różne okazje. Można kupić gotowy bukiet w kwiaciarni, ale warto pokusić się o samodzielne jego przygotowanie. Przeczytaj instrukcję krok po kroku przygotowanie tego jesiennego bukietu.
Autor: Magdalena Sokołowska
Jesienny bukiet z marcinków, gerber, róż i liści dębu
Układanie kwiatów w piękne, obfite bukiety czy kompozycje w naczyniach szklanych bądź koszach, to prawdziwa sztuka. Każdy może jej spróbować! Wystarczy przygotować różnokolorowe kwiaty i dodatki i wziąć się do pracy.
Samodzielnie zrobiony bukiet z radością sprezentujemy naszym bliskim. Możemy tez udekorować nim reprezentacyjne miejsce naszego mieszkania.
Oto wskazówki, jak zrobić piękny jesienny bukiet.
Jesienny bukiet: potrzebne kwiaty i dodatki
Przy układaniu bukietu można wykorzystać praktycznie wszystkie części roślin, poczynając od kwiatów, liści, pędów, zasuszonych lub świeżych owoców, a kończąc na korzeniach. Ważne, by materiał roślinny był zróżnicowany, dzięki czemu rozluźnimy strukturę bukietu lub dodamy mu pełności. Jesienią warto do bukietu dodać przebarwione liście.
Do jesiennego bukietu wykorzystano:
- kwiaty: marcinki, gerbery, róże
- liście dębu czerwonego
- pędy traw
- pędy kwiatostanowe wrzośców
Jesienny bukiet: krok po kroku
- Przygotowujemy materiał roślinny oczyszczając łodygi róż z kolców, a pędy kwiatów ze zbędnych liści.
- Ustalamy układ bukietu i wybieramy kwiat, który będzie w centrum.
- Spiralnie, skrętolegle układamy róże i gerbery, nie gniotąc ich zbyt mocno i kontrolując układ roślin.
- Stopniowo dodajemy marcinki, wypełniając nimi kompozycję. Wrzośce i trawy dodadzą bukietowi lekkości.
- Ostatecznie kształt bukietu zamykamy dodając przebarwione liście dębu czerwonego, który w połączeniu z kolorami użytych kwiatów stworzy oryginalną jesienną kompozycję.
- Całość wiążemy w miejscu trzymania elementów bukietu, w ten sposób by zachowany został układ jaki stworzyliśmy i by nic z bukietu nie wypadło.
- Taki bukiet najlepiej włożyć do wazonu w kształcie stożka lub kuli, z wąską górą i szerokim dołem.