Facebook
Menu

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach
w Twojej skrzynce mailowej.

Sadzenie roślin, przesadzanie roślin

Kompost: nawóz doskonały

Kompost to naturalny nawóz, łatwy do przygotowania, i to niemal za darmo. Kompost to substancja organiczna, która za sprawą bakterii, grzybów i drobnych zwierząt ulega rozkładowi.

W zdrowym ekosystemie istnieje równowaga biologiczna, która wynika z naturalnego procesu, jakim jest obieg materii. Stosując w ogrodzie zasady obowiązujące w naturze, możemy oszczędzić sobie pracy i wydatków, a poza tym stworzyć zdrowy i piękny zielony zakątek.

W środowisku naturalnym w wyniku rozkładu resztek organicznych tworzy się próchnica będąca doskonałym podłożem dla roślin. Ogród to układ sztuczny, w którym ze względów estetycznych liście i skoszona trawa są wygrabiane, zaś grządki pielone. Gleba staje się uboga w substancje odżywcze konieczne do dobrego wzrostu roślin. Działanie słońca i wiatru potęguje proces wyjaławiania gleby. Jest on szczególnie intensywny wiosną, gdy powierzchnie rabat są odsłonięte. Aby więc rośliny ładnie rosły, musimy dostarczyć im substancji odżywczych w postaci nawozów mineralnych lub organicznych.
Oferta nawozów jest bogata, ale coroczne kilkakrotne zasilanie roślin oznacza wydatki, a przecież w zasięgu każdego ogrodnika jest kompost – nawóz łatwy do przygotowania, i to niemal za darmo.

Pięć powodów, dla których warto stosować kompost

1. Kompost to substancja organiczna, która za sprawą bakterii, grzybów i drobnych zwierząt ulega rozkładowi. Powstają łatwo przyswajalne związki chemiczne zawierające wszystkie niezbędne roślinom makro- i mikroelementy. Można go stosować w dowolnych ilościach przez cały sezon wegetacyjny, bo nie szkodzi roślinom – nie grozi przenawożeniem i nie uszkadza młodych roślin.
2. Kompost poprawia strukturę podłoża. Dzięki próchnicy, którą zawiera, gleba piaszczysta dobrze chłonie wodę i staje się bardziej plastyczna, a gleba zwięzła i ciężka – pulchna i przewiewna.
3. Kompost jest przygotowywany w ogrodzie głównie z resztek roślinnych pochodzących z tego miejsca, a więc jak w naturze – po rozłożeniu oddajemy ziemi materię i energię, które były z niej czerpane.
4. Do kompostowania nadają się resztki organiczne z gospodarstwa domowego, które zwykle stanowią znaczną część śmieci. Mamy więc dodatkową korzyść – zamiast płacić za ich wywożenie, wzbogacamy nimi skład nawozu.
5. Kompost nie ma szkodliwego wpływu na ludzi ani na rośliny. Stosując go, nie trzeba chronić skóry i przestrzegać okresu karencji.

Jak przygotować kompost?

Miejsce kompostowania powinno być cieniste i osłonięte od wiatru, aby zgromadzony materiał nie wysychał. W miejscu silnie nasłonecznionym nie uda się utrzymać odpowiedniej wilgotności stosu, a przesuszanie i gwałtowne nawilżanie źle wpływają na aktywność organizmów glebowych.
Podłoże, na którym ułożymy pryzmę kompostową lub ustawimy kompostownik, musi być przepuszczalne. Jest to ważne, gdyż w procesie rozkładu materii organicznej ważną rolę odgrywają mikroorganizmy i dżdżownice przedostające się do pryzmy z gleby. Poza tym, jeśli nie ma odpływu wody, zgromadzone odpadki zgniją. Dlatego niedopuszczalne jest kompostowanie na betonie, folii, utwardzonej nawierzchni, a nawet silnie ubitej glebie.
Układanie stosu kompostowego dobrze jest zacząć od gałęzi i grubych pędów bylin pociętych na kawałki i przykrytych dojrzałym kompostem lub ziemią. Następnie warstwami grubości 20 cm należy kłaść odpadki organiczne, a na każdą z nich 2-centymetrową warstwę ziemi i dolomit lub kredę (2 kg/m³ pryzmy). Materiał powinien być stale lekko wilgotny, więc w okresach suszy trzeba go polewać wodą. Gdy padają deszcze, musimy sprawdzać, czy woda ze stosu odpływa. Jeśli jest jej za dużo, warto rozluźnić kompost, na przykład nakłuwając go metalowym szpikulcem, co ułatwi osuszanie. Dwa razy w sezonie wegetacyjnym pryzmę trzeba przerzucić, czyli przemieszać kompostowany materiał tak, aby część z wierzchu znalazła się na spodzie. Nie należy go ubijać, bo się gorzej rozkłada.

Autor tekstu: Anna Skórkowska
Autor zdjęć: Piotr Mastalerz
NEWSLETTER

Co tydzień bezpłatny serwis newsów o ogrodzie i roślinach...

Newspaper
Ogrodniku przeczytaj #
Tulipany - katalog odmian
Tulipany - katalog odmian

Tulipany nieodparcie kojarzą się z Holandią. Jednak znacznie wcześniej, zanim pojawiły się w Europie, uprawiano je w tureckich ogrodach.

Miejskie ogrody: poradnik, jak urządzić ogród w mieście
Miejskie ogrody: poradnik, jak urządzić ogród w mieście

"Miejskie ogrody” to ilustrowany poradnik dla tych wszystkich, którzy chcą zaniedbany ogródek, podwórko, taras na dachu czy balkon zamienić w urokliwą i łatwą w utrzymaniu oazę zieleni.

Zgadnijcie co to za roślina!
Zgadnijcie co to za roślina!

Dziś testowałam mój aparat w telefonie, oraz funkcję makro. Zgadnijcie co za roślina jest na...

Przeczytaj też:
Sadzenie i pielęgnacja iglaków. Poradnik
Sadzenie i pielęgnacja iglaków. Poradnik

Iglaki wykopywane ze szkółki najlepiej sadzić albo w kwietniu, albo w okresie ...

zobacz więcej
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Copyrights © MURATOR S.A. 2008-2014 | Design by MURATOR Multimedia | Hosted by SuperMedia