Kiedy przycinać czereśnie jesienią? Kiedy przycinać stare czereśnie, a kiedy młode?
Obcinanie gałęzi czereśni wpływa na prawidłowy wzrost drzewa i jego obfite plonowanie. Jeśli zaniecha się cięcia czereśni, to korona zbytnio się zagęści, a drzewo będzie słabiej owocowało i stanie się bardziej podatne na porażenie przez choroby. Jak przycinać młode czereśnie jesienią? Jak i kiedy przycinać stare drzewa czereśniowe? Poradnik.
Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska
Czereśnia, odmiana 'Burlat'
Czereśnia jest drzewem dosyć silnie rosnącym i osiągającym spore rozmiary, co z czasem może być problemem. Z tego względu, warto pamiętać, żeby wybierać do ogrodu głównie odmiany karłowe i uformować młode drzewka po posadzeniu.
Spis treści
- Jak przycinać młode czereśnie jesienią?
- Kiedy obcinać czereśnie? Przycinanie starszych drzew
- Jak przycinać czereśnie?
- Czy każdą czereśnię trzeba ciąć co roku?
Jak przycinać młode czereśnie jesienią?
Celem cięcia czereśni jest uformowanie drzewa w taki sposób, by osiągnęło ono wysokość i szerokość maksymalnie około 3-4 m. Dzięki temu łatwiej będzie w przyszłości pielęgnować drzewo oraz zbierać owoce. Czereśnie z natury tworzą rozłożyste, duże ale luźne korony o sztywnych konarach i owocują głównie na starszych pędach. Sadząc młode drzewko (jesienią lub wiosną), należy uformować je w odpowiedni sposób.
- Sadzonkę nierozgałęzioną (jeden pęd) przycinamy 80 cm nad ziemią (tniemy około pół cm na pąkiem skierowanym na zewnątrz).
- Jeżeli sadzone drzewko ma już kilka pędów (jest rozgałęzione), skracamy przewodnik o połowę, pozostawiamy tylko pędy znajdujące od wysokość około 50 cm od ziemi i skracamy je o około 1/3 długości.
Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska
Czereśnia, odmiana 'Burlat'
Kiedy obcinać czereśnie? Przycinanie starszych drzew
Uformowane, starsze drzewa przycinamy latem (podobnie jak inne gatunki pestkowe), po zbiorze owoców (lipiec/sierpień). Jeżeli nie przycięliśmy drzew do końca sierpnia, możemy zabieg kontynuować we wrześniu, ale należy go zakończyć w pierwszej dekadzie miesiąca.
Celem letniego cięcia czereśni jest przede wszystkim przerzedzenie korony i jej obniżenie, a także usunięcie nadmiaru gałęzi krzyżujących się. Aby obniżyć koronę starszych drzew i ich wysokość do pożądanych 3-4 m, należy usunąć wierzchołek korony – pozwoli to łatwiej zbierać owoce w kolejnym sezonie.
Można także skorygować rozpiętość (szerokość) korony i w tym celu po prostu skracamy zbędne, zbyt rozrośnięte konary.W przypadku starszych drzew, wewnątrz korony może szybko przybywać gałęzi, które przecinają się i przeszkadzają sobie. Wskutek takiego zagęszczenia wnętrza korony, położone gałęzie wytwarzają mało najważniejszych pędów – owoconośnych. Jeśli więc korona staje się zbyt zagęszczona, dobrym rozwiązaniem jest jej przerzedzenie co kilka lat – wycinamy wtedy około 20% gałęzi w koronie.
Jak przycinać czereśnie?
Zanim zaczniemy przycinać drzewa, zawsze warto przygotować odpowiednie narzędzia – ostry sekator lub odpowiednie nożyce dwuręczne (do grubszych pędów). Niezmiernie ważny jest sposób cięcia czereśni – pędy i drobniejsze gałęzie tniemy zawsze lekko ukośnie, nie więcej niż 0,5-1 cm powyżej pąka lub rozgałęzienia. W przypadku grubszych konarów, nie należy zostawiać długich kikutów, ponieważ będą one zamierać, tworząc warunki do rozwoju chorób.
Po cięciu grubszych gałęzi czereśni, rany po cięciach należy zasmarować farbą emulsyjną z dodatkiem preparatu grzybobójczego, co ułatwia gojenie i zabezpiecza przed wnikaniem patogenów. Można także kupić w sklepie ogrodniczym gotowy preparat do tego celu (np. Funaben lub specjalistyczną maść lub balsam do smarowania ran).
Maść ogrodnicza - czym jest i jak ją stosować? Jak zrobić samodzielnie maść ogrodniczą? >>>
Czy każdą czereśnię trzeba ciąć co roku?
Cięcie drzew owocowych ma przede wszystkim spowodować, że uzyskamy odpowiednią koronę, zapewnimy dostęp światła i w efekcie pobudzimy drzewo do owocowania. Właśnie z tych powodów ważne jest regularne cięcie. Zaznaczmy jednak, że jeśli mamy w dużym ogrodzie gatunki owocowe bardziej dla celów ozdobnych i nie zależy nam na ich regularnym owocowaniu, nie ma potrzeby corocznego cięcia – wystarczy jedynie okresowo przerzedzać koronę – usuwać nadmiar konarów.