Jaki rodzaj grilla wybrać do ogrodu?

2012-03-12 15:39

Grill w ogrodzie - jaki najlepszy? W małych ogrodach lepiej sprawdzi się grill przenośny. W dużych - może być stacjonarny. Jaki rodzaj grilla wybrać: na węgiel, gazowy czy elektryczny.

Latem spędzamy wiele czasu w ogrodach i na działkach przygotowując posiłki na grillu. Jaki rodzaj grilla wybrać? Wiele osób rezygnuje z grilla stacjonarnego na rzecz przenośnego, często niewielkiego i nadającego się na małą działkę. Takie grille podobają się także tym, którzy rzadko w ten sposób przygotowują jedzenie, więc nie potrzebują solidnych budowli. Z przenośnym urządzeniem łatwo też jest zmieniać miejsce grillowania. Mogą być nie tylko na węgiel, ale także gazowe lub elektryczne.Wiele modeli grilli węglowych, elektrycznych, a nawet niewielkich gazowych da się składać i przewozić w wygodnej formie. Niektóre mają nie tylko nóżki czy podstawę, ale także kółka, dzięki którym przemieszczanie ich po ogrodzie jest łatwe. Inne zaopatrzone są w półki – pod spodem i obok paleniska, które ułatwiają grillowanie. Niekiedy mają blaty robocze.

Rodzaj grilla : grill na węgiel

Popularne grille węglowe można kupić już za niewielką kwotę. Zachęca to tych, którzy potrzebują grilla przejściowego – przed wybudowaniem stacjonarnego. Paleniska urządzeń przenośnych wykonywane są najczęściej z grubej blachy stalowej pokrytej ognioodporną farbą, ruszty zaś – ze stali nierdzewnej. Kupić można także prawie niezniszczalne grille żeliwne. Coraz więcej grilli węglowych ma pokrywę, która skraca czas pieczenia i chroni potrawy przed wysuszeniem. Dzięki niej węgiel nie zapala się otwartym płomieniem, ale efektywnie żarzy – co jest korzystniejsze dla zdrowia jedzących i smaku przyrządzanych potraw. Niektóre grille węglowe mają też popielnik, który pozwala na czyszczenie ich w trakcie pracy. To przydatne, gdy pieczenie trwa długo i wymaga dorzucania węgli. Przyrządzanie potraw ułatwia też termometr, zazwyczaj umieszczony w pokrywie.

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?

Rodzaj grilla: grill gazowy

Grille gazowe mają coraz więcej zwolenników. Przyrządzane na nich jedzenie nie różni się smakiem od tego z grilla węglowego. Ale nie trzeba ich długo rozpalać, pilnować ognia itd. Wystarczy podpalić gazowy palnik i za chwilę ruszty mają wymaganą temperaturę. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to napełnienie butli gazowej – na stacji LPG. Grille gazowe często są droższe od węglowych – ich konstrukcja jest bardziej skomplikowana. Są dość ciężkie, bo przeważnie przypominają szafkę na kółkach mieszczącą butlę gazową. W jej blat wmontowane są kurki do regulacji mocy płomieni, palenisko i umieszczony nad nim ruszt. Na czas pieczenia zakrywa się je pokrywą chroniącą przed przypadkowym zagaszeniem gazu. Grille tego typu łatwiej się czyści niż węglowe. Nie ma w nich niedopalonych węgli i popiołu.

Rodzaj grilla: grill elektryczny

Ogrodowe grille elektryczne zajmują mniej miejsca niż gazowe, bo zazwyczaj są niezbyt duże. Ich obsługa i czyszczenie są równie nieskomplikowane, jak gazowych urządzeń – po grillowaniu wystarczy umyć ruszt. Podobnie jak pozostałe mają nóżki, stoliki, półki pod rusztami. By można było zacząć przygotowywać potrawy, potrzebują tylko podłączenia do zasilania. Trzeba do tego używać przedłużaczy przeznaczonych do stosowania na zewnątrz z odpowiednio zabezpieczonymi przed wilgocią gniazdami.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.