Jak zabezpieczyć wierzbę japońską, kiedy ją przycinać? [Porada eksperta]

2013-01-10 12:52

Witam. Mam w ogrodzie wierzbę japońską i nie wiem jak zabezpieczyć ją przed zimą, kiedy dokonać przycinania i jak to się prawidłowo robi. Mam małe doświadczenie i proszę o wszelkie wskazówki co do pielęgnacji. Pozdrawiam serdecznie - Edi

Przemysław Sochański
Radzi: Przemysław Sochański

Od zawsze zajmuje się ogrodami. Prowadzi firmę budującą stawy i ogrody w stylu naturalistycznym.

Witam! Wierzba całolistna ‘Hakuro-nishiki’ dobrze znosi zimę w naszym klimacie, choć czasem może przemarzać, gdy temperatura spadnie poniżej -26°C. Interwencyjnie możemy ją wtedy zabezpieczyć, szczególnie gdy brakuje naturalnego okrycia śnieżnego. Natomiast drzewka zimujące pierwszy raz, warto osłonić włókniną na zimę wraz z nadejściem pierwszych mrozów. Wszystkie wierzby lubią przycinanie, szczególnie ta odmiana wymaga 3-4 krotnego cięcia. Pierwsze wykonujemy po przekwitnięciu, a przed rozwojem liści. Następne co 4-6 tygodni (zależnie od siły przyrostów) aż do końca lipca. Intensywne cięcie pozwoli uzyskać zagęszczoną koronę, ładnie wybarwioną na młodych przyrostach. Gałązki tniemy ostrym sekatorem lub nożycami w połowie ich długości, pierwsze cięcie wykonujemy nawet krócej. Miejsca cięć można zabezpieczyć specjalną maścią, np. Funaben. Silnie cięte rośliny wymagają nawożenia. Nawozy sypkie (Azofoska) stosujemy w marcu, drugi raz do końca czerwca. Rozłożony obornik lub nawóz o spowolnionym działaniu Osmocote wystarczy zastosować raz na przełomie marca i kwietnia. Trzeba pamiętać później o obfitym podlaniu rośliny. Wierzba ‘Hakuro-nishiki’ jak wszystkie jej krewniaczki nie jest wymagająca, ale woli glebę świeżą, lubi obfite podlewanie i zraszanie(pobiera wodę także przez liście). Palące południowe słońce może przypalać delikatne liście o małej ilości chlorofilu, więc lepszym stanowiskiem dla niej będzie półcień. Pozdrawiam Przemysław Sochański

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.