Jodła koreańska - żółkną igły [Porada eksperta]

2014-02-13 12:35

Moja jodła koreańska ma 15 lat do tej pory nie było problemów. W zeszłym roku zauważyłam, że zaczynają żółknąć igły na końcówkach gałązek i gałązki są częściowo ogołocone. Najbardziej żółkną krótkie gałązki wyrastające w środku z pnia jodły. Nie wiem, czy ma to znaczenie: jodła rośnie obok sosen.

Przemysław Sochański
Radzi: Przemysław Sochański

Od zawsze zajmuje się ogrodami. Prowadzi firmę budującą stawy i ogrody w stylu naturalistycznym.

Jodła koreańska, jak każde drzewo iglaste, ma prawo pozbywać się co roku starych igieł. Zazwyczaj są to 3-letnie igły, opadające jesienią, wewnątrz korony drzewa i przez to nie widzimy tego procesu. Na jodle około 15-letniej możemy to zauważyć, ponieważ ostatnie przyrosty są wybujałe i na pniu widać niepokojące Panią objawy. Zdarza się również, że opadają igły na czubkach gałązek i o innej porze roku. Jest to niebezpieczne, gdy zjawisko przybiera masową postać i zaczyna zagrażać jodle. Jest to choroba wywołana przez grzyby, dla których jodła jest jednym z żywicieli. Drugą żywicielką tych grzybów może być rosnąca w pobliżu borówka amerykańska, borówka czarna lub leśna bylina wierzbówka kiprzyca. Proponuję młode pędy z nowymi igłami opryskać 2-3 razy co 2-3 tygodnie preparatem Dithane lub Baycor. Inną przyczyną żółknięcia igieł jodły koreańskiej są mszyce. Wtedy pod igłami widać całe kolonie owadów, a na pędach - między zaatakowanymi igłami - woskowy nalot mszyc. Walka z nimi jest trudna. Trzeba wiosną, gdy temperatura osiągnie ok. 10°C opryskać oleistym preparatem Promanal i w połowie maja Fastac lub Confidor. Warto na początku maja podlać drzewo 20 ml Previcur rozcieńczonymi w 10 l wody. Ten środek jest pochłaniany przez roślinę wraz z wodą i działa systemicznie na atakujące zarodniki grzybowe. We wszystkich przypadkach należy przestrzegać instrukcji na opakowaniu. Należy wlewać preparat do wody, a nie odwrotnie i silnie wymieszać roztwór, na koniec dodajemy kropelkę płynu powierzchniowoczynnego, np. płyn do mycia naczyń. Pozdrawiam Przemysław Sochański

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.