Jak przycinać jagodę Goji? [Porada eksperta]

2017-04-24 14:18

Zasadzony krzew jagody goji jest bardzo wybujały i nie owocuje. Jak prawidłowo należy przycinać jagody Goji i jakie zabiegi stosować aby owocowały?

Maciej Aleksandrowicz
Radzi: Maciej Aleksandrowicz

Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.

Potocznie nazywany jagodą Goji krzew nosi nazwę kolcowój chiński (Lycium chinense). Jest niewymagającą rośliną, która zadowala się skromnymi warunkami i często używana jest jako roślina umacniająca skarpy. Nie lubi zbyt obfitego podlewania i najlepiej czuje się w raczej niezbyt wilgotnej i przewiewnej glebie. Być może w miejscu, w którym rośnie występuje (występował) nadmiar wilgoci, co może być przyczyną zrzucania liści i zawiązków owoców. Poza tym, mimo iż zapylenie odbywa się dzięki owadom, przy większej liczbie krzewów można liczyć na lepsze owocowanie. Kolcowój rośnie dość silnie, dlatego wymaga cięcia i formowania, co wpływa na lepsze plonowanie. Przez pierwsze dwa sezony krzewy przycina się wczesną wiosną, a w kolejnych latach po zbiorze owoców. Krzewy jagody Goji warto silnie przycinać wiosną przez pierwsze 2 lata po posadzeniu. Każdorazowo skracamy mniej więcej 1/3 długości pędów. Cięcie pobudza wzrost i zwiększa plonowanie w kolejnych latach. Starsze krzewy można lekko przycinać, ale już po zbiorach owoców.

>>Przeczytaj też: Jagody Goji (kolcowój chiński) – uprawa w ogrodzie i na działce

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.