Dlaczego igły jodły koreańskiej żółkną? [Porada eksperta]

2013-12-23 16:34

Mam pytanie: jaka może być przyczyna żółknięcia jodły koreańskiej. Igły są od spodniej strony żółte i to się przenosi do góry. Dziękuję za pomoc.

Anna Skórkowska
Radzi: Anna Skórkowska

Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.

Pierwsze i niestety mało optymistyczne skojarzenie to fytoftoroza – choroba grzybowa atakująca przede wszystkim rośliny iglaste (ale coraz częściej też liściaste). Dla rośliny zaatakowanej nie ma już właściwie ratunku. Objawem tej choroby jest między innymi czerwienienie i brunatnienie, a potem czernienie tkanki pędów – proszę rozciąć wzdłuż gałązkę o żółknących igłach i sprawdzić. Jeżeli jest pociemniała – najlepiej jodłę koreańską wykopać i spalić (z opisu wynika, że roślina jest silnie zaatakowana). Potem do podłoża warto domieszać drobno zmieloną korę sosnową, a wiosną opryskać podłoże preparatem z grejfruta Biosept 33 SL .
Przyczyną żółknięcia jodły koreańskiej może być też zbyt wysokie pH gleby. Warto sprawdzić – można to zrobić samodzielnie – w sklepach ogrodniczych są do kupienia specjalne małe zestawy. Jodła koreańska potrzebuje gleby o pH 4,5-5,5 - jeśli jest ono wyższe, może stać się przyczyną kłopotów (wtedy wystarczy zakwasić ziemię, dodając do niej kwaśnego torfu.
A może korzenie drzewa natrafiły na coś w głębi ziemi – może np. na jakieś resztki po budowie, czy zakopany gruz? Wtedy badanie kwasomierzem nic nie da, a roślina zmarnieje.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.