Nawozy naturalne [Porada eksperta]

2013-01-10 13:02

W jakie substancję odżywcze są bogate pokrzywy i chwasty? Czy warto wkopywać je w glebę dużych ilości? Czy pozostałości po ogórkach są bogate w jakieś witaminy? Jak przygotować w domowych warunkach uniwersalny nawóz zawierający magnez i fosfor? Do wykorzystania są odchody kurze, nawozy zielone, pokrzywy, odchody bydlęce (kilkuletnie). Jaki nawóz najlepiej będzie odpowiadał orzechowi i gruszy?

Agnieszka Mike - Jeziorska
Radzi: Agnieszka Mike-Jeziorska

Jest absolwentką SGGW, wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Jej pasją są rośliny i obserwacja przyrody. Już na studiach zajmowała się zakładaniem i pielęgnacją ogrodów oraz florystyką. Popularyzacja ogrodnictwa i przekazywanie wiedzy ogrodniczej innym sprawia jej wielką satysfakcję. Tworzy też fotograficzne portrety roślin.

Wszelkie rośliny zielone mają dużą zawartość substancji organicznej oraz azotu, potasu i fosforu. Wartości te jednak ulegają znacznym wahaniom w zależności od gatunku, stanowiska, podłoża na którym rosły itp. Dotyczy to także pozostałości po ogórkach. Przy tak dużym zaopatrzeniu we wszelkie możliwe rodzaje źródeł składników organicznych i mineralnych jakie Pan posiada, proponuję ich kompostowanie, w celu uzyskania kompostu - doskonałego, niemal pełnowartościowego nawozu uniwersalnego. Więcej szczegółowych informacji znajdzie pan w artykułach w naszym portalu: "Kompost:nawóz doskonały", "Ogród biodynamiczny", "Wiosenne nawożenie". Zarówno dla orzecha, jak i dla gruszy kompost będzie doskonałym nawozem. W ostatnich latach, po licznych badaniach wskazujących brak istotnego wpływu corocznych, wysokich dawek nawozów na plonowanie roślin sadowniczych, odchodzi się od intensywnego nawożenia (dotyczy to przede wszystkim nawozów "sztucznych"). Przechodzi się na tak zwane nawożenie kontrolowane, co w praktyce oznacza, że do gleby dostarczamy składniki mineralne tylko wtedy, gdy rośliny ich potrzebują. Potrzeby nawozowe roślin określamy na podstawie analiz zawartości składników pokarmowych w glebie i liściach, które porównywane są do liczb granicznych, specyficznych dla danych gatunków roślin. Najważniejsze jest dobre przygotowanie gleby w miejscu sadzenia drzew owocowych. Jeśli będą one regularnie nawożone, np. kompostem lub innym nawozem organicznym, martwimy się dopiero wtedy, gdy wystąpią na roślinach objawy niedoborów któregoś ze składników mineralnych, co w praktyce występuje rzadko. Ważniejsze jest bowiem utrzymanie dobrej (zalecanej indywidualnie dla danego gatunku roślin) jakości gleby oraz jej odpowiedniego pH (dla gruszy i orzecha zbliżonego do 7,0, czyli odczynu obojętnego). To bowiem gwarantuje dostępność oraz prawidłowe przyswajanie składników pokarmowych przez rośliny.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.